Kemira ostaa Finnish Chemicalsin

Kemira Oyj ostaa Finnish Chemicals Oy:n koko osakekannan Erikem Luxembourg S.A.:lta, joka on kansainvälisten pääomasijoittajien hallinnoima yhtiö. PPM Ventures, Montagu Private Equity ja MB Funds ovat yhtiön tärkeimmät sijoittajat. Finnish Chemicalsin liikevaihto on lähes 250 miljoonaa euroa. Kaupan velaton ja kassaton arvo on 345 miljoonaa euroa ja sillä arvioidaan olevan positiivinen vaikutus Kemiran osakekohtaiseen tulokseen ensimmäisestä täydestä vuodesta alkaen. Kauppa nostaa Kemiran maailman toiseksi suurimmaksi paperi- ja sellukemikaalien toimittajaksi.

”Kemiran liiketoimintastrategian mukaan kehitämme kaikkia neljää pääliiketoiminta-aluettamme tasavertaisista lähtökohdista. Nämä alueet ovat sellu- ja paperikemikaalit, vedenpuhdistuskemikaalit, teollisuuskemikaalit ja maalit. Kohdistamme huomiomme kannattavuuden kehittämiseen, sitten kasvuun, johtavan aseman rakentamiseen ja liiketoimintojen keskinäiseen tukeen. Finnish Chemicalsin ostaminen vahvistaa myös Kemiran vedenpuhdistuskemikaalien liiketoimintaa”, pääjohtaja Lasse Kurkilahti toteaa.

”Finnish Chemicalsin päätuotteet ovat natriumkloraatti, natriumhydroksidi, klooridioksidi ja natriumboorihydridi. Kaupan myötä Kemira saa paperimassan valkaisuun täyden tuotepaletin ainoana toimittajana maailmassa. Asemamme johtavien paperin ja sellun valmistajien strategisena yhteistyökumppanina vankistuu entisestään. Kemiran ja Finnish Chemicalsin teknologiat ja henkilöstön osaaminen täydentävät erityisen hyvin toisiaan, ja pystymme ottamaan yhä suuremman osan alan kasvusta tulevaisuudessa.”, toteaa Kemiran sellu- ja paperikemikaaliliiketoiminnasta vastaava johtaja Juhani Lindholm. ”Kauppahinta on kohtuullinen ottaen huomioon Finnish Chemicalsin liikevoittotason ja Kemiran liiketoiminnoille tulevat synergiaedut”, Lindholm arvioi.

Finnish Chemicalsin tuotteista yli 80% menee paperin ja sellun valmistukseen, ja sen päätuote on natriumkloraatti, jota käytetään sellun valkaisussa. Yhtiön markkinaosuus natriumkloraatissa on Euroopassa vajaat 40% ja Yhdysvalloissa runsas 20%. Yhtiön tuotteita käytetään myös muissa teollisuuden prosesseissa ja esimerkiksi vedenpuhdistuksessa.

Finnish Chemicalsilla on kaikkiaan 5 tehdasta ja yhtiö työllistää 470 henkeä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Yhtiön Suomen tehtaat ovat Joutsenossa, Kuusankoskella ja Äetsässä. Yhdysvaltojen yksiköt toimivat Augustassa (GA) ja Eastoverissa (SC).